ARKUS LIGA ZA RUKOMETAŠE: METALOPLASTIKA-ŽELEZNIČAR 27:27 (15:15)

 

Šabac, 10. oktobra. Hala Šabačke gimnazije. Bez gledalaca. Sudije: Marko Sekulić i Vladimir Jovandić (Pančevo). Sedmerci: Metaloplastika 3(2), Železničar 4(4). Isključenja: Metaloplastika 8, Železničar 12 minuta.

METALOPLASTIKA: Bomaštar (3 odbrane), Radisavljević (12 odbrana), Dodić, Vorkapić 8(1), Jevtić, Kovačević, Pisarić 2, Srdanović 2, Lisica 5(1), Aziz, Antonijević, Ivanić, Đukić 1, Babić 5, Todorović 3, Brajović 1.

ŽELEZNIČAR: Kocić (11 odbrana, 1 sedmerac), Matović, Bojan Radivojević 3, D. Stojanović, Arizanović, Stanojević 3, Petrović 1, Boris Radivojević 2, Anđelković, Spasić 4(2), A. Stojanović 6, Jestrović 1, Egić 2, Antić, Trkulja 1, Pavlović 4(2).

Semafor: 6:4(6), 9:10(19), 13:14(27), 18:16(33), 18:20(38), 22:20(44), 22:24(50), 25:26(57).

Nema tog boda osvojenog u Šapcu, koji nije veliki kao kuća, pa je takav i ovaj „Željin“, uzet u drugom kolu novog prvenstva, iako se, kako kaže poznata krilatica, za onim drugim bodom i te kako uzdiše. Nišlije su, kada se sve sabere, bile bliže pobedi od domaćina, ali su, u neverovatno uzbudljivoj završnici, mogle da ostanu i bez tog jednog boda, tako da je, to je opšta ocena svih aktera, remi najpravedniji ishod veoma zanimljivog derbija grupe B ARKUS lige.

Počelo je u stilu „run and gun“, „Želja“ je primio pet golova za prva četiri minuta, na drugoj strani Spasić je postigao prva dva za goste, ali malo ko je tada mogao da pretpostavi da, do kraja meča, više neće nijedan iz igre. „Želja“ je dva puta u kratkom razmaku ostajao sa igračem manje zbog isključenja i to platio odlaskom u minus od dva gola (6:4 i 8:6), a polovinu pogodaka za domaćina postigao je nezaustavljivi Vukašin Vorkapić. Trener Teodorović je morao da pređe na odbranu 5-1, koja je koliko-toliko stabilizovala defanzivu, a u napadu je, nakon Egićevih 1/5, takođe bio primoran na alternativno rešenje, već viđeno u premijernom duelu sa Zvezdom, sa Bojanom Radivojevićem na srednjem, a Pavlovićem na levom beku. Metaloplastika je na 8:6 imala napad za plus tri, ali je Kocić vezao odbranjen sedmerac, pa zicer, a u napadu je sve na sebe preuzimao Aca Stojanović, koji je pet od svojih šest golova postigao u prvom poluvremenu. To je „Želji“ donelo rezultatski preokret, vođstvo od dva gola prednosti (12:10 i 13:11), ali je Veselin Vuković isturio Srdanovića u odbrani i izolovao desnog beka Nišlija, a mladi golman Strahinja Radisavljević, ušavši sa klupe, vezao je nekoliko uspešnih intervencija, pre svega krilnim igračima Železničara, i Metaloplastika se vraća u egal, sa kojim se otišlo na veliki odmor (15:15).

Velika borba vodila se i u nastavku, s tim što se, nekako, igralo u serijama. Domaćin je prvi stekao dva gola plusa (18:16), pa je odgovorio „Želja“ istom merom (18:20), pa opet Šapčani (22:20), pa još jednom Nišlije (22:24). U čitavom tom periodu, timovi su često, naizmenično, ostajali sa igračem manje, a treba naglasiti znatno čvršću odbranu gostiju nego u prvom poluvremenu, mada im je pivotmen Babić stvarao dosta problema, i veoma istaknutu epizodu Petra Petrovića u defanzivi, a on je, sticajem okolnosti, pored dva klasična pivota, dobar deo drugog poluvremena igrao i u napadu na toj poziciji. U takvim okolnostima, i bez klasičnog levog beka, dosta toga se u napadu Nišlija svodilo na improvizaciju. Braća Radivojević su dala značajan doprinos-Boris sa dva gola, a Bojan i asistencijama, iznuđenim isključenjima i penalima.

Na 25:23, Železničar je, u 53. i 54. minutu, imao tri prilike da možda i prelomi meč u svoju korist. Najpre je pokušaj Stojanovića odbranio Radisavljević, Pavlović je uhvatio loptu i ubacio je u mrežu, ali mu je dosuđen prestup, a onda je Stanojević sa devet metara, preko bloka, opalio preko gola. Metaloplastika je to umela da kazni i, sa igračem više, vrlo lako i brzo postigne dva gola za 25:25. Pavlović je vratio „Želju“ u vođstvo, ali je onda Vorkapić iskoristio nepažnju Borisa Radivojevića i lagano poravno na 26:26 u 57. minutu.

Oba tima imala su po jedan neorganizovan napad i Železničar je osvojio loptu na 70 sekundi pre kraja, a trener Đorđe Teodorović zatražio tajm-aut tačno minut pre isteka vremena. Metaloplastika je postavila nešto dublju odbranu, a Veljko Stanojević načinio kardinalnu grešku i predao loptu direktno u ruke protivniku, koji organizuje kontranapad, a Vorkapić je toliko skočio da je, maltene, zaobišao Kocića i samo spustio loptu u gol. „Želja“ je morao brzo u napad, a Bojan Radivojević je iznudio sedmerac i isključenje Babića. Siguran sa penala bio je Đorđe Spasić i domaćinu je ostalo desetak sekundi za poslednji napad, nakon tajm-auta trenera Vukovića. On je izvukao golmana i krenuo u napad sa šest igrača, pokušaj Todorovića odbranio je Kocić, lopta se odbila pravo u ruke Aleksandru Pavloviću, koji je uputio udarac u prazan gol sa svoje polovine terena, a lopta je, umesto u mrežu, odskakutala pored stative i „Želja“ je i te kako imao za čime da žali u samoj završnici.