Slika kakvu odavno nismo videli. “Uniformisani” u opremi Železničara, rukometaši trofejnog niškog kluba počeli su pripreme za sezonu velikog povratka. U svakom smislu, a pre svega organizacionom i takmičarskom. Novi trener Josif Joška Petković okupio je momke na čairskom parketu, predočio im plan rada, a onda su krenuli i prvi krugovi, zagrevanje, uvod u “fizikalije”... Pre toga, u pres centru Čaira, rukometašima, ali i novinarima, obratili su se oni koji su rešeni da Železničar vrate na mesto koje mu po svemu pripada-u vrh srspkog rukometa.

 Prvi je, ispred kluba, iako još bez zvanične funkcije, reč uzeo Ivan Šmigić, bivši rukometaš Železničara:

 -Želim da izrazim dobrodošlicu svima koji su na bilo koji način vezani za ovaj projekat “Željine” renesanse. Mnogo je truda uloženo da bismo došli do ovog skupa. Hvala igračima na iskazanom poverenju, hvala novinarima na podršci. Drago mi je da mogu da pozdravim i Jošku, koji ima više osvojenih trofeja, nego što neki igrači ovde imaju godina. Svi znaju da je ovo klub velike tradicije i nadam se da ćemo, korak po korak, uspeti da ga vratimo u sam vrh srpskog rukometa, gde mu je i mesto-rekao je Šmigić, uz napomenu da će se organi kluba formirati najkasnije do kraja avgusta.

 -Tada ćete imati sve informacije o dugovima i budžetu kojim raspolažemo. No, već sama činjenica da smo za “vajld kartu” platili četiri miliona dinara, dovoljno govori o ozbiljnosti ljudi koji će predvoditi Železničar u narednom periodu-napomenuo je jedan od budućih operativaca “Želje”.

 Josif Petković se vratio na mesto uspeha. Nekada je, kao igrač, osvajao trofeje u plavom dresu, potom je par godina bio i trener niškog kluba, pre nego se otisnuo u Makedoniju, gde je radio sa puno uspeha. Popularni Joška ne krije da se raduje svom novom izazovu:

 -Vrlo rado sam prihvatio ulogu trenera Železničara. Neka velika obećanja ne bih iznosio, bićemo ekipa koja dobro radi, koja je vredna i disciplinovana, a ambicije su da se, pre svega, stabilizujemo i kao klub i kao tim. No, kvalitet ovih momaka obećava da će taj proces ići nekim ubrzanim tempom. Sigurno je da je naša želja da opet budemo u vrhu, a grad i sponzor nam garantuju miran život i to je sasvim dovoljno za neki novi početak-rekao je Petković u svojoj uvodnoj besedi.

 Plan priprema je vrlo jednostavan:

 -Čitav pripremni period obavićemo u Nišu. Ovde imamo sve uslove za dobar rad, halu, teretanu, stadion... U prvih dvadesetak dana imaćemo samo treninge, a onda dolaze i kontrolne utakmice-rekao je novi trener Železničara.

 Sastav tima nije konačan. Biće, svakako, novih potpisa:

 -Ovi momci će početi, a u hodu ćemo se pojačavati. Imamo nekih pozicija na kojima smo deficitarni, ali u našem sportu propisi su takvi da sve do februara imamo pravo da dovodimo igrače, pa je izvesno da će biti još novajlija. Ali, o tom-potom, najvažnije je da smo krenuli-napomenuo je Petković i potom se žurnim korakom uputio u halu.

 Tu se, na parketu, najbolje oseća... Baš kao i Mladen Krsmančić, sigurno najveće “Željino” pojačanje ovog leta. Bar do sada:

 -Ja sam rodom iz Zaječara i dobro mi je poznato šta znači “Željino” ime u našem rukometu. Zato sam, između ostalog, i došao u Niš, jer želim da svi zajedno razbudimo ovog giganta. Uprava je do sada obavila dobar posao, stiglo je par proverenih igrača i verujem da će nam se neki tek priključiti. Naše ambicije dosežu evropske okvire i nadam se da je ovo samo dobar početak nečeg velikog-optimista je Krsmančić, prošle sezone najbolji strelac Superlige.

                                

    Kačar: Nikad više sunovrat!

 Gradski većnik za sport Branislav Kačar nije želeo da pripusti priliku da ohrabri sve one kojima je “Želja” u srcu, ali i one koji će u sezoni pred nama nositi dres kluba koji je šest puta osvajao nacionalni Kup:

 -Kada sam stupao na ovu dužnost, pre godinu dana, kao jedan od svojih prioriteta istakao sam revitaliziciju Železničara. Sada mogu da obećam da se više nikada neće dozvoliti ovakav sunovrat kluba koji je jedan od sinonima ovog grada. Železničar će, čim se reši situacija sa UPPR-om, dobiti značajna finansijska sredstva iz gradske kase koja će sigurno pomoći da klub ponovo pronađe neki svoj trofejni put. Novom treneru čestitam na imenovanju i želim puno uspeha u novoj sezoni, a uskoro će, kada UPPR uđe u realizaciju, klub dobiti i upravu koja će, verujem, biti dostojna imena i ambicija Železničara-rekao je Kačar na prvom okupljanju niških rukometaša.

 

 

         Oni su “Želja”

 Treneru Josifu Petkoviću su se odazvali sledeći igrači: Dejan Zlatanović i Filip Dražić (golmani), Đorđe Spasić (levo krilo), Radisav Laković (desno krilo), Nikola Milošević, Andrija Mađar i Miloš Padežanin(levi bekovi), Mladen Krsmančić i Žarko Petković (srednji bekovi), Žarko Barjaktarević (desni bek), Vladimir Jevtić i Vlada Mitić (pivotmeni), te nekolicina mladih igrača Nikola Milutinović, Miloš Lazić, Predrag Mijatović i Đorđe Virijević. Oni su “Želja” u ovom trenutku, a sigurno je da će se narednih dana u Nišu pojaviti još neka imena...