Poštovani prijatelji rukometa,

nedavno se navršila puna godina kako je aktuelna uprava preuzela rukovođenje Rukometnim klubom Železničar. Iako smo to učinili u veoma delikatnom trenutku, zahvaljujući obećanoj i, u potpunosti, ispunjenoj, ne samo finansijskoj, podršci Grada Niša, uz veliku podršku resornog većnika Branislava Kačara, ali uz maksimalno domaćinsko poslovanje, iza nas je jedna od najstabilnijih sezona u novijoj istoriji kluba. Paralelno umanjivši dugovanja kluba za oko pet miliona dinara, ne samo da klub nismo dodatno zadužili niti za jedan dinar, nego su igračima i stručnom štabu aktuelne ekipe već početkom juna isplaćene sve ugovorne obaveze za sezonu 2019/20, što se, takođe, jako dugo nije dogodilo u „Želji“. Iako sa trostruko jeftinijom ekipom nego godinu dana ranije ranije, i na rezultatskom planu imali smo prilično uspešnu sezonu, u momentu trajnog prekida zbog pandemije nalazili smo se na drugom mestu ARKUS lige. Ponovo je pokrenuta škola rukometa, što je postavljeno kao prioritet novog rukovodstva i učinjen je veliki napredak u organizaciji omladinskog pogona.

Pritom, podsećamo da se klub od 2017. godine nalazi u postupku takozvanog kontrolisanog stečaja, pod Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), što, međutim, nije najveća opasnost koja vreba nad sudbinom našeg trofejnog kluba. Problem koji najviše opterećuje funkcionisanje Železničara jeste odnos sa zakupcem restorana u Domu rukometa, privrednim društvom „TDI sistem“ i njegovo neizvršavanje obaveza iz Ugovora o zakupu, zaključenog mnogo pre dolaska ovog rukovodstva u klub, 25.10.2018. godine.

Na stranu to što uprava RK Železničar, evo već godinu dana, umesto na sportska pitanja, što bi trebalo da nam je osnovna preokupacija, najviše energije troši na problem koji je vezan za izdavanje nepokretosti; neizvršavanje obaveza iz Ugovora o zakupu direktno dovodi u opasnost dalju egzistenciju kluba, tim pre što je ugovorom predviđen iznos mesečne kirije jednak mesečnoj rati iz UPPR-a, čije neplaćanje može odvesti klub u stečaj. Umesto od kirije, klub je u prethodnih godinu dana iz sopstvenih sredstava za plaćanje rata UPPR-a izdvojio tri miliona dinara. Do današnjeg dana, dospele obaveze „TDI sistema“ prema Rukometnom klubu Železničar iznose preko 30.000 evra.

Ono što, međutim, predstavlja jednako veliki problem, jesu neplaćeni računi za električnu energiju i komunalne troškove zakupca restorana, što je takođe njegova obaveza prema Ugovoru o zakupu, a iznos tog duga, u totalu, je frapantan i stoji oko četiri miliona dinara! Uprkos više puta pruženoj ruci sa naše strane, do sporazumnog rešenja nije došlo, pa smo pravdu bili prinuđeni da potražimo sudskim putem, ali imali smo obavezu da o svemu ovome obavestimo i javnost grada Niša, budući da je naš klub korisnik budžetskih sredstava, a predmetni objekat je takođe u vlasništvu grada. Zato smo se dopisom obratili i javnim preduzećima prema kojima postoje pomeuta nagomilana dugovanja i izražavamo nadu da će sve nadležne institucije reagovati, jer sve ovo je direktan udar na gradsko dobro i može imati pogubne posledice po dalju egzistenciju Rukometnog kluba Železničar, baš u periodu kada se on nalazi u fazi stabilizacije.

 

Dr Ljubomir Pavlović

predsednik Upravnog odbora

RK Železničar 1949