ARKUS LIGA ZA RUKOMETAŠE: OBILIĆ-ŽELEZNIČAR 38:29 (21:16)

Beograd, 7. marta. Dvorana USC „Voždovac“. Gledalaca: 100. Sudije: Nikola Musić i Stevan Đurašinović (Vrbas). Sedmerci: Obilić 3(2), Železničar 3(1). Isključenja: Obilić 8 minuta, Železničar -.

OBILIĆ: Dražić (5 odbrana), Tasić (9 odbrana), Radović, Dragović 7, U. Savić 1, Podraščić 6(1), Mitić 2(1), Jestrović 7, Teodorović 1, Knežević 3, Pavić 2, Dotlić, Mandić 5, Đorđević 2, Ivošević 2, N. Savić.

ŽELEZNIČAR: Matović (4 odbrane), Stošić (3 odbrane, 1sedmerac), Bojan Radivojević 1, Milovanović, Ačković, Stanojević 2, Petrović 3, Boris Radivojević 4, Milosavljević 6(1), Anđelković 2, Spasić 3, A. Stojanović 3, Jevtić, Cvetković, D. Stojanović, Pavlović 5.

Semafor: 5:6(6), 10:8(12), 12:12(16), 17:13(21), 25:17(37), 29:24(45), 34:25(53).

Rukometaši Železničara kompletirali su spisak ekipa sa začelja tabele od kojih su izgubili ove sezone u ARKUS ligi. Poraz od Obilića drugačiji je od prethodnih po tome što je zapravo prvi u tekućem prvenstvu koji je ubedljiv i u utakmici u kojoj su Nišlije potpuno nadigrane.

Skupilo se u ovom porazu od svega po malo. Činjenica da je ekipa dan ranije započela sa specifičnim sistemom rada, čiji je cilj da ekipa u top formi bude u plej-ofu i za koji se unapred znalo da će se odraziti na učinak u preostale tri utakmice osnovnog dela ARKUS lige. Emotivna ispražnjenost ekipe posle bolne eliminacije iz Kupa Srbije, i to baš u toj istoj hali, samo tri dana ranije. Ali i nedopustiva indolentnost u odbrani, za koju opravdanje ne može biti to što utakmica nije imala nikakav takmičarski značaj za Nišlije, a koja se najbolje reflektuje u podatku da su gosti meč završili bez ijednog isključenja. Rezultat sveg toga je pobeda 38:29 znatno motivisanije ekipe Obilića, kojoj ovaj trijumf ostavlja nadu da u poslednja dva kola može čak izbeći plej-aut.

Miroslav Kocić nije ni otputovao sa ekipom zbog povrede, pa je ulogu kapitena preuzeo Đorđe Spasić, a trener Đorđe Teodorović odlučio je da utakmicu počne rezerevna postava, sa Stošićem na golu, Borisom Radivojevićem i Anđelkovićem na krilima, Petrovićem na poziciji pivota, i bekovskom trojkom Stanojević-Bojan Radivojević-Milosavljević. Taj sastav držao je egal sa domaćinom negde do polovine prvog poluvremena, ali u igri bez odbrane, u kojoj su golovi samo pljuštali na obe strane. Goste je predvodio Marko Milosavljević, koji je postigao pet od prvih devet golova svog tima, a svih svojih šest u prvom poluvremenu, a „vitezove“ pivot Jestrović, strelac četiri od prvih sedam pogodaka Obilića.

„Želja“ je vodio sa 6:5, 7:6 i 8:7, poslednje izjednačenje imo na 11:11, postigavši tada dva vezana gola sa igračem više na terenu. Međutim, defanziva je zaista bila ogroman problem, praktično sve što su rukometaši Obilića šutnuli završavalo je u mreži. Na 17:13 (21. minut), Teodorović je polako počeo da uvodi članove prve postave, ali „Želja“ je šest minuta u završnici prvog dela bio bez postignutog gola, a Podraščić i Mandić odveli su Obilić na veliko odstojanje (21:16) pred pauzu.

Čitavo drugo poluvreme proteklo je u dominaciji domaćina. „Željini“ rukometaši nisu se mogli prepoznati. Kroz odbranu se prolazilo kao kroz švajcarski sir, na drugoj strani Dražić je zabeležio devet uspešnih intervencija u nastavku. Milovanović je promašio sva svoja tri šuta, Jevtić na terenu proveo tek nekoliko minuta, bez ikakvog učinka, Spasić i Milosavljević su po jedan sedmerac ispucali preko gola... Tako da Železničar umalo nije izjednačio negativni rekord Dubočice, koja je dva puta ove sezone primala po 39 golova na utakmici.

 

Reč trenera

ĐORĐE TEODOROVIĆ, ŽELEZNIČAR: -Iskrene čestitke Obiliću na sjajnoj partiji, vidi se da su najozbiljnije shvatili meč. Mi smo imali neke druge ciljeve, pokušavamo da se pripremimo malo drugačije za plej-of, da damo šansu nekim igračima koji su igrali manje do sada. Da bismo dobili Obilić u Beogradu, trebalo bi da uđemo maksimalno koncentrisani i sa mislima samo o toj utakmici. Mi smo otvorili jedan period, gde smo ušli u mini-pripreme za plej-of, tako da su igrači „teški“ i nije ovo pravo lice Železničara. Ja se nadam da ćemo pogoditi formu za 4. april, a da utakmice do tada odradimo najbolje što se u tim okolnostima može. Obilić zaslužuje da i sledeće sezone igra u ARKUS ligi.

DANIJEL PETKOVIĆ, OBILIĆ: -Čestitam mojim momcima na izvrsnoj partiji. Žao mi je što smo u ovom, drugom delu prvenmstva izgubli tri boda, da tako kažem-bezveze. Sa njima bismo bili u mirnijoj luci, verovatno već obezbedili plej-kup, ali i ovako, imamo solidnu bodovnu zalihu ako odemo u plej-aut. Železničar danas nije bio „svoj“. Bili su bez svog najboljeg igrača Kocića, nisu imali takmičarski motiv, mi smo iskoristili njihovu opuštenost.