SEHA GAZPROM LIGA: NEKSE-ŽELEZNIČAR 34:25 (20:13)

 

Našice, 19. septembra. Dvorana OŠ „Kralja Tomislava“. Gledalaca: 400. Sudije: Đorđi Načevski i Slave Nikolov (Makedonija). Sedmerci: Nekse 4(4), Železničar 2(2). Isključenja: Nekse 6, Železničar 6 minuta.

NEKSE: Car (9 odbrana), Radovanović (2 odbrane), Šipić 5, Gadža, Leban, Eter 5, Zrnić 2, Mrdenović, Barišić Jaman 2, Buvinić 3, Vida 2, Lončar 1, Lavrić, Tomić 3, Čelebi 1, Vozab 10(4).

ŽELEZNIČAR: Lazić (3 odbrane), Stošić (4 odbrane), Milovanović 3, Potkonjak, Sretenović 2, Mađar, Vejin 8, Milosavljević 3, Živković 2, Spasić 3(2), Babić, Jevtić 1, Damjanović 2, Kljajić, Banduka, Pavlović 1.

Semafor: 2:3(7), 8:8(15), 11:10(18), 19:10(28), 23:15(39), 23:18(45), 29:21(52).

Oba tima nastavila su svoj niz sa početka sezone. Nekse je četvrtom pobedom sačuvao stopostotni učinak i mesto u vodećem tandemu uz vladajućeg šampiona Vardar, dok je Železničar doživeo i četvrti poraz na startu svog debitantskog nastupa u SEHA Gazprom ligi (34:25) i zadržao je „fenjer“ u regionalnom takmičenju.

Nišlije su povele golom Vejina, zatim i Sretenovića sa 2:1, a onda je Vejin načinio dve greške (probijanje i izgubljena lopta) u prilikama da gosti povedu sa dva gola prednosti. Desni bek Železničara iskupio se i pogodio za 3:2, zatim je Spasić isključen, ali ta dva minuta vicešampion Srbije se dobro držao, a Aleksandar Pavlović prelepom „kokicom“ donosi, ispostaviće se, poslednje vođstvo Nišlijama-5:4 u 9. minutu. Nakon što je Damjanović promašio zicer, Tomi Vozab je dobio priliku da u 11. minutu izvede već treći sedmerac i doveo je Našičane u prvo vođstvo na meču-6:5.

Upravo je ovaj rukometaš bio jednostavno nezadrživ za rukometaše Železničara, nerešiva enigma, pa je, koristeći brojna pucanja u odbrani, koja nikako nije uspevala da reši sjajnu igru domaćih pivota Šipića i Tomića, rešetao mrežu Miloša Lazića i do odlaska na odmor zabio čak devet golova. Predrag Vejin postigao je pet od prvih devet golova Železničara, a nakon što je domaćin poveo sa 11:9, trener Vujović zatražio je tajm-aut. U sledećem napadu, Milosavljević je nekako „iščeprkao“ loptu i pogodio za 11:10, a onda će uslediti period od čak 11 minuta bez postignutog gola gostiju, što je Nekse iskoristio da se odlepi na devet golova razlike (19:10).

Kao pod indigom preslikani su mečevi Železničara ove sezone. Drže se Nišlije tih, nekih dvadesetak minuta, a onda greške kreću da se nižu u seriji, igrači upadnu u „kanal“ iz koga nema izlaza. Tako i sada, seriju domaćih započeo je Eter sa dve vezane kontre, Vujović je u 22. minutu bio prinuđen da drugi put zove minut odmora, ali domaći su neumoljivo kažnjavali smušenost rivala i tek je Spasić sa dva od tri gola Nišlija u poslednja dva minuta nekako uspeo da povuče ručnu i da se na odmor ode sa „samo“ minus sedam (20:13).

„Želja“ je u nastavku krenuo nešto čvršće u odbrani, ali ponovo uz priličnu dezorganizaciju u napadu. Eteru sa dva gola čuva svom timu prednost sa poluvremena (22:15 u 39. minutu). Nešto otresitija igra Nišlija naterala je trenera domaćih Horvata da reaguje tajm-autom, a Železničar uprkos jednom promašenom ziceru Babića i loše odrađenom napadu sa sedam igrača, bez golmana, uspeva da smanji na pet golova minusa (23:18) tačno na sredini drugog dela igre.

U 47. minutu, Spasić je imao čistu kontru da smanji na četiri gola zaostatka, ali iz „zicer“ pozicije pogađa Cara u stajnu nogu, što domaćin surovo kažnjava, pogotkom Šipića uz isključenje Milovanovića, pa „Želja“ prima dva pogotka na prazan gol, igrajući bez golmana sa igračem manje i za tili čas na semaforu je opet onih sedam golova razlike (27:20). Bio je to kraj svake nade, pa je do kraja Nekse svoju pobedu učinio još ubedljivijom.

 

REČ TRENERA

 

VESELIN VUJOVIĆ, ŽELEZNIČAR: -Mi ćemo morati da napravimo neka nova pravila, da utakmica traje 20 minuta, jer toliko igramo korektno i posle padamo. Nažalost, to se ne može. Previše lakih golova primljenih, previše tehničkih grešaka. Nekse je bolja ekipa od nas, igraju sjajno, lideri su na tabeli, napravili su odličan sastav. Ja, za razliku od svih klubova u kojima sam radio, ne mogu da sastavim odbranu kakvu želim, od 16 igrača koje imam, ili 21 u rosteru, ni za jednog igrača ne mogu reći da dobro igra u odbrani. Dok to ne utradim, ne možemo se nadati rezultatima. Preostaje nam dosta rada.

HRVOJE HORVAT, NEKSE: -Znali smo da „Želja“ jako dobro otvara utakmice, da moramo paziti na njihovu agresivnost. Uspeli smo da održimo egal i kada smo pojačali našu odbranu, povezali lake golove, odvojili smo se rezultatski. Bili smo spremni na jednu tešku utakmicu, jer sigurno da Nišlije imaju i igrače i trenera koji mogu napraviti probleme. Čestitao bih mojim igračims na profesionalnom pristupu i velikoj pobedi.